21.9 C
Edremit
28 Mart 2024, Perşembe

Odamızın Tescilini Aldığı “Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini” AB Yolunda

Odamızın Tescilini Aldığı “Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini” AB Yolunda

Edremit ile özdeşleşen “ Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini “ibareli coğrafi işaretlerimiz 18.07.2014 tarihinde odamız tarafından ülkemizde koruma altına alındı.

10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında tescili yapılan coğrafi işaretlerimizin 20-21 Eylül 2017 tarihleri arasında denetimi Edremit’te gerçekleştirilmiştir.

Denetime, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Salon, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden Bülent Coşar, Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürlüğü’nden Murat Küçükçakır, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytincilik Kürsüsü’nden Öğr.Gör. Mücahit Kıvrak, TOBB Coğrafi İşaretler Uzmanı Sibel Aygün, TSE ‘ den Uğur Erdoğan, odamızın coğrafi işaretler danışmanı Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener ve  konuyla ilgili diğer yetkililer katıldı.

Denetim kapsamında, coğrafi işaretin tescil belgesinde oluşturulan denetim komisyonu üreticilerle bir araya geldi. Denetim komisyonu tarafından Coğrafi işaretlerin üreticileri yerinde ziyaret edildi ve üreticilere denetimin önemi anlatılarak şartnameye uygunlukları açısından da denetim gerçekleştirildi.

Denetimde konuşan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun SALON; “Edremit İlçemiz zeytin ve zeytinyağı sektöründe geniş bir yelpazeye sahiptir. 2014 yılında “ Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini” ibareli coğrafi işaretlerimiz Edremit Ticaret Odası tarafından tescili alınarak koruması ülkemizde sağlanmıştır. Edremit İlçemiz aynı zamanda sıcak su kaynakları ile ünlü olup, termal turizmde de önemli bir yere sahiptir.  Turizm açısından ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır.  Ülkemizde yapılan araştırmada 3.000 üzerinde coğrafi işaretlerimizin ve geleneksel ürünlerimizin olduğu bilinmektedir. Görüldüğü o ki ülkemiz coğrafi işaretler konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. 20 Eylül .2017 tarihi itibariyle 209 coğrafi işaretin tescilli yapılarak ülkemizde koruma altına alınmıştır. Bu kapsamda İlçemiz adı ile özdeşleşen coğrafi işaretlerimizden biri olan “ Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini” ise menşe işareti ile koruma altına alınmıştır. Menşe işaret olarak tescili yapılan coğrafi işaretimizin bölge ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı sağlaması bizler için önemlidir. İlçemizde koruma kapsamına alınacak coğrafi işaretlerimiz için araştırmalar devam etmekte ve neticelenmesi ile birlikte yeni başvurularımız yapılacaktır.  Aynı zamanda “Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini” ibareli coğrafi işaretimizin Avrupa Birliğine başvurusu için hazırlıklarımız son aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Özellik ile belirtmek isteriz ki ilk defa ürünün iç denetimi yapılarak denetim raporunun da başvuru dosyasına eklenmek suretiyle AB komisyonuna sunulacaktır. Diğer bir husus ise yine ilk defa zeytin çeşidi olarak Avrupa Birliği komisyonuna başvuru yapılan ürün kategorisinde olmanın ayrıcalığı taşıyoruz” açıklamalarında bulundu.

TOBB Coğrafi İşaretler uzmanı Sibel Aygün ise konuşmasına “Coğrafyamızın verimli topraklarından günümüze miras olarak kalan yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerimizin gelecek nesillere ulaşması için kayıt altına alınması gerekmektedir. TOBB bünyesinde Odalarımızın ve borsalarımızın katılımlarıyla birlikte Coğrafi işaretlerin gerek yurt içi ve gerekse yurt dışında değerlerinin korunmasına yönelik verilen eğitimler 2015 yılı sonucunda başvuru sayısının artmasına neden olmuştur ve bu artış her geçen gün hızla devam etmektedir. Avrupa Birliği komisyonunda tescili için başvurusu yapılan 13 coğrafi işaretlerimizden 11 ‘i  oda /borsalarımız tarafından yapılmış ve 11 ürün içerisinden Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı tescil ile sonuçlanmış bulunmaktadır. Diğer coğrafi işaretlerimizin tescili için işlemler devam etmektedir.  TOBB, olarak 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde coğrafi işaretlere ve geleneksel ürünler açısından getirmiş olduğu yenilikleri, Avrupa Birliğine başvuru süreçleri, Denetimin ve Pazarlamanın nasıl yapılacağı, tescil sahibi ve üreticilerin hukuki olarak haklarının nasıl korunacağına ilişkin bilgilendirme eğitimlerine de  hız vermiştir. “ ifadeleri ile devam etti.

Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener şunları ekledi. “Tescilli coğrafi işaretlerin 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre ilk denetim raporları 10 Ocak 2018 tarihine kadar Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunulması zorunludur. Kanun ile gelen denetimler sonucunda 18.07.2014 tarihi itibariyle koruma altına alınan “Edremit Körfezi Yeşil Zeytin” ibareli coğrafi işaretlerimizin denetimi Tescil sahibi olan Edremit Ticaret Odası ev sahipliğinde ve TOBB in destekleri ile gerçekleşmiştir. TOBB, coğrafi işaretlerin korunması için oda/borsaları için 26 Nuts bölgesinde eğitim çalışmalarına başlamış olup aynı zamanda coğrafi işaretlerin denetim çalışmalarına da katkı sağlamaktadır.  Bu denetimler tescil sahipleri açısından da önem arz etmektedir. Denetimde asıl hedef tescil belgesinde ki şartnameye uygun olarak üretim yapan gerçek üreticilerin korunması, Coğrafi işaretin gerçek değerinde satışa sunulması, buna bağlı olarak coğrafi işaretlerin marka değerinin saptanması, bilinçli tüketici profilinin oluşturulması, orijinalinden uzak olan ancak coğrafi işaretin ismini kullanan gerçek olmayan üreticiler ile mücadele edilerek bir mirasın ve tarihi kültürün gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılmasıdır. Diğer önemli bir husus ise“Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini’ne hak ettiği değeri verebilmektir. “

 

 

 

 

 

 

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,816Beğenen...Beğen...
1,699Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et