11.9 C
Edremit
28 Mart 2024, Perşembe

TÜRKTOB 29. Sayı – En Büyük Eksiklik: Markalaşamamak / Mehmet Hakkı Semerci Yazısı

TÜRKTOB 29. Sayı – En Büyük Eksiklik: Markalaşamamak / Mehmet Hakkı Semerci Yazısı

Binlerce yıldan bu yana medeniyetlerin saygı duydukları zeytin ağacı ve ürünleri nasıl bir sağlık iksiridir ki günümüzde bile ikame edilememekte ve aynı saygınlığını sürdürmektedir.

Yukarı Mezopotamya-Cudi Dağı’nın eteklerinde yetişen ağaçlar en eski zeytin ağacı genleri! Fenikeliler tarafından Akdeniz Havzası’na yayılan zeytin ağaçları; bugün ülkemizde 170 milyon adete ulaşmıştır. 300 bin tona yaklaşan zeytinyağı, 500 bin ton sofralık zeytin üretimi ve 2018 yılı içerişimde 70 bin ton ihracatı ile Türkiye uluslararası marketlerde önemli bir aktör konumundadır.

En büyük eksiğimiz uluslararası zeytinyağı piyasalarındaki markalaşma ve Türk Zeytinyağı imajının güçsüzlüğüdür. Fakat, son yıllardaki zeytin-zeytinyağı ihracatı ve tanıtımı konusunda artan devlet destekleri ile birlikte sektörün önünün açılacağı kesindir.

Edremit Ticaret Odası olarak Türkiye’nin ilk zeytin ve zeytinyağı kümelenmesini gerçekleştirmemiz ve çok önemli olduğunu düşündüğümüz desteklerin zeytin ve zeytinyağımızın dünya piyasalarında atacağı adımlara da destek olacağını düşünüyorum.

Zeytin tarımı üreticileri özellikle son yıllardaki gerek piyasa şartlarından gerekse olumsuz iklimsel koşullar nedeniyle zor zamanlar geçirmektedir. Üretimdeki girdi fiyatlarının yüksek oluşu kalitede sıkıntılı bir yıl yaşanmasına ve yurt dışı piyasalarındaki fiyatların giderek düşmesi üreticiler için olumsuz koşullar oluşturmaktadır.

Zeytin ağaçlarımızın bugünkü durumları 2019-2020 sezonunda verimli bir yıl olacağını işaret etmektedir. Umuyoruz ki zeytincilerimizin yüzü gülecek.

Edremit Körfezi bölgesel klima etkisi ile toprak yapısı zeytinin yetişmesi ve gelişmesi açısından çok önemli özelliklere sahip olup ürün kalitesi bunu kanıtlar niteliktedir.

Edremit, yaklaşık 35 bin tonluk zeytinyağı ve 25 bin tonluk sofralık zeytin üretimi ile ülkemizin en önemli zeytin üretim bölgesidir.

Edremit Ticaret Odası’nın 2014 yılında zeytine aldığı “Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini” coğrafi işareti ve 2017 yılında aldığı “Edremit Zeytinyağı” coğrafi işaretlerinin uluslararası alanlarda da koruma altına alınması için çalışmalar yapılmaktadır. A.B Komisyonu’na zeytin için yapılan başvuru sonuçlanınca 28 AB üyesi ülkenin raflarında Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini görmem mümkün olacaktır.

Biz zeytin üreticileri istiyoruz ki zeytinyağının insan sağlığı açısından önemi ilk önce Türk halkına anlatılsın, kalitesi dünyaya kanıtlanmış ürünümüz Türk Zeytinyağı ibaresi ile dünya piyasalarında yer alsın.

Yazımı şu sözlerle tamamlamak istiyorum.

“Zeytin ağacı kendine hürmet edeni de, ihanet edeni de unutmaz”

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,816Beğenen...Beğen...
1,699Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et