18.9 C
Edremit
28 Mart 2024, Perşembe

32. CACCI Konferansı Yapıldı

32. CACCI Konferansı Yapıldı

Edremit Ticaret Odamız Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çifci’nin yer aldığı 32. CACCI (Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu) Konferansı düzenlendi. İstanbul Çırağan Sarayı’nda  süren konferansa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, CACCI Başkanı Jemal Inaishvili ve CACCI’nin önümüzdeki dönem başkanlığını üstlenecek olan Samir Modi (Hindistan), TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, 28 ülkeden 400’e yakın iş insanı, bankacı ve meslek örgüt yöneticileri katılım sağladı.

Dünya ekonomisindeki büyümenin yüzde 60’ını, Asya-Pasifik ülkelerinin sağladığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “2018 büyüme ortalaması yüzde 5.6, 2019 beklentisi yüzde 5.4, aynı dönemde küresel büyüme yüzde 4 civarında. Yani Asya-Pasifik, dünyanın geri kalanından daha hızlı büyümeye devam edecek görünüyor. Yine bölgenin küresel ticaret hacmi içinde payı, 10 sene önce yüzde 28 iken, şimdi yüzde 30’a ulaştı. Yılda 5,2 trilyon dolar ithalat yapıyorlar. Bizim buradan aldığımız pay sadece 12 milyar dolar, yani ancak binde 2,4.  Öte yandan Asya Pasifik ülkeleri, yılda 470 milyar dolar uluslararası yatırım yapıyorlar. Bize gelense yılda 1 milyar doları bile bulmuyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ GÖRÜNÜRLÜĞÜ ARTACAK

Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar bu ülkelerden ancak 7 milyar dolar FDI çekebildiklerini vurgulayarak “Yani ne Asya-Pasifik bizim radarımızda, ne biz Asya-Pasifik’in radarına girmişiz. İşte bu tabloyu değiştirmek, eksenimizi genişletmek istedik. Bakın şu an Türkiye’nin ihracat menzili yaklaşık 2.900 kilometre. Meksika’nın ihracat menzili ise 4 bin km, Brezilya’nınki 5 bin km, hatta İsrail’in bile ihracat menzili 5,600 kilometre. Yani ufkumuzu genişletmeli, menzilimizi arttırmalıyız. Daha gidecek çok yolumuz var. Vizyonumuz, Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki iş dünyasıyla, Türk iş alemi arasında, güçlü ve kalıcı ekonomik entegrasyon sağlamak. CACCI Konferansı’na Türkiye’nin ev sahipliği, Asya – Pasifik Bölgesi ülkelerinin iş dünyası çatı örgütleriyle, şirketlerinin, ilk defa bizlerle bir araya gelmesini mümkün kıldı. Böylece Türkiye’nin bölgedeki görünürlüğü artacak. Bugüne kadar istediğimiz ölçüde kuvvetli ekonomik ilişki kuramadığımız, Asya ülkelerine yakınlaşmamıza yardımcı olacak” şeklinde konuştu.

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,816Beğenen...Beğen...
1,698Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et